Българският круизен портал
  • Дестинация
  • Продължителност
  • От
  • До
  • Круизна компания
  • Круизен кораб
  • Начално пристанище

Пристанища в Западно Средиземноморие

Амалфи (Италия)

Трудно е да се повярва, че миниатюрният, живописен град Амалфи е бил някога сърцето на най-старата и една от най-мощните италиански морски републики. През ІХ в. това микропристанище в устието на дълбока клисура владее търговията с Ориента, което обяснява и мароканското влияние, и значимостта на градското duomo, катедралата „Санта Андреа“.

Барселона (Испания)

Барселона (Barcelona) е столица на автономната област Каталония и вторият по големина град в Испания. Първите сведения за населението на Барселона датират от Новокаменната ера, но самият град е основан като колония през І в. пр. Хр. от римляните, които нарекли колонията „Барчино” (Barcino). Няколко хиляди души живеели в колонията, която била оградена от защитна стена, останките от която могат да бъдат видени и до днес в старата част на Барселона.

Историята на Барселона може да се разгледа из целия град. Най-старите райони са разположени в близост до морето, включително и пазарната зона, разхоложена в готическия квартал (Barri Gotic). От другата страна на главния булевард Ла Рамбла (La Rambla) е известният квартал Равал (Raval). До 80-те години на ХХ в. това е бил бедняшки квартал, включващ и китайски квартал. Днес там може да намерите скъпи бутици и заведения.

Пристанище Барселона е начална и крайна точка на много Средиземноморски круизи. Има седем работещи терминала, които са сравинтелно близо до центъра на града. Тъй като пристанището е доста натоварено е възможно Вашия кораб да спре на някой от по-южните кейове. В такъв случай вземете безплатния шатъл, който ще Ви закара до колоната на Колумб - една от забележителностите на града. 

Ако корабът Ви е закотовен на Moll Barcelona ( Пристан Барселона - северни и южни терминали) може да повървите 5 минути до колоната на Колумб. На този кей се намира също и Световния търговски център и има огромен паркинг. Най -вероятно ще сте спрели на терминал A, B, C или D.

Таксито е добър избор. Ще ви излезе около 15 евро ако искате да отидете до Placa de Catalunya, където има много магазини и да се върнете пеш. Пътят е с наклон надолу, така че ще Ви е една идея по-леко.

Ако пак вземете такси ще Ви струва 2.10 евро повече, заради пристанищни таски за вход на автомобилите. Шофьорите може и да Ви поискат повече, но към днешна дата това е таксата за вход. Имайте го предвид.

Местната валута е евро.

 
Валета (Малта)

Валета е столицата на Малта, разположена е на брега на Средиземно море, на най-големия остров на държавата.

На италиански се нарича La Valletta, поради което и на български понякога се среща като Ла Валета. Когато посещава Валета през 1830 г., бъдещият британски премиер Бенджамин Дизраели я нарича "Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени" и бързо ще се убедите в изискаността и средиземноморската елегантност на този град.

Терминалът в столицата на Малта е сравнително близо до града - на около 20 минути изкачване пеша.

Скоро построиха асансьор, за по-лесно извозване на пасажерите нагоре в стария град. Струва 1 евро. Разположен е на 300 метра от самия терминал. За да го намерите тръгнете надясно, веднага след изхода на терминала и вървете до началото на улицата. Точно преди да стигнете нещо като свод или тунел, пресечете улицата и ще видите входа за асансьора. Има много хубава градина на горното ниво. 

Такситата са навсякъде около пристанището.

Ако имате време посетете Мдина - старата столица на острова, на около 11 км. от Малта. Вземете разходка с лодка до Blue Grotto - внушителена пещера.

Местната валута е евро.

Генуа (Италия)

 е столица на региона Лигурия и провинцията Генуа, а също е и важно пристанище в Северна Италия. Населението на града е 611 556 жители (по данни от 2008г.), разположено на площ от 243,6 кв.км.

Градът се намира между Лигурско море и Апенините. Основните забележителности в централната част на Генуа включват площада Ферари (Piazza De Ferrari), на който се намират операта (teatro Carlo Felice – използва се за изпълнения на опера, балет, рецитали и оркестрални изпълнения) и двореца на дожовете (Palazzo Ducale – в миналото е бил дом на дожовете на Генуа, в момента там се помещава музей и се организират културни мероприятия и изложби). На този площад се намира и къщата, за която се предполага, че е роден Христофор Колумб. Улицата Strada Nuova, намираща се в стария град, е част от списъка на ЮНЕСКО. През XVI век там са построени дворците Palazzo Rosso (сега е музей), Palazzo Bianco, Palazzo Grimaldi и Palazzo Reale, които са били домове на елита на Генуа. На Strada Nuova се намират още известния арт колеж и музея Strada Nuova.

Други забележителности са катедралата Сан Лоренцо (Cattedrale di San Lorenzo – започната е през IV или V век и е завършена през XVII век, изпълнена в римски стил), старото пристанище (Porto Antico), древния фар (Torre della Lanterna - най – старата подобна структура в света, върху нея е изрисуван символа на Генуа), музея за ориенталски изкуства (притежава най – голямата колекция, свързана с ориенталски изкуства в Европа) и огромния аквариум(разположен до старото пристанище).

Един от най-често изплозваните пристанища за начало на Средиземноморските круизи е именно град Генуа в Италия. Градът на Христофор Колумб има богата история, а от 20 години насам бележи огромен туристически интерес.

Препоръчваме Ви да пристигнете ден по-рано за да се насладите на този прекрасен средиземноморски град. 

Като разстояние круизния терминал е близо до почти всичко в града. Лошото е, че е разположен в индустриалната част до магистрала. Ако ще носите багаж, вземете такси. Иначе разтоянието до града е 5-10 минути пеша, въпреки че ще Ви се наложи да изкачите малко стъпала. Стария и много елегантен терминала скоро беше напълно реновиран.

Местната валута е евро.

Гран Канария (Канарски острови)

Гран Канария се намира на около 210 км от брега на Африка. Островът е разположен сред водите на Атлантическия океан, между островите Тенерифе и Фуертевентура. Подобно на Тенерифе, Гран Канария има централно местоположение спрямо останалите Канарски острови. Заема площ от 1560 кв км и в най-дългата си част се простира на повече от 54 км.

Ибиса (Испания)

Ибиса е остров в Средиземно море, 79 километра (49 мили) от брега на град Валенсия в източна Испания. Той е третият най-голям остров от групата на Балеарските острови, независим район на Испания. Най-големите му градове са Ибиса, Санта Еулалия дел Рио и Сан Антонио Абад. Най-високата му точка се нарича Са Талайяса (или Са Талайя) издигаща се 475м (1,558 фута) над морското равнище. Почти една шеста от площта на недалечна Майорка, Ибиса е над пет пъти площта на о.Миконос (Гърция) или десет пъти площа на о.Манхатън.

Ибиса става известен заради асоциацията с нощен живот и електронната музика, които се зараждат на острова. Добре познат е с лятната си клубна сцена, която привлича много голям брой туристи, въпреки, че островното правителство и Испанското бюро по туризма работи по различна реклама за по-семейно-ориентиран туризъм. Ибиса и близкият о.Форментера на юг са наречени Питиуски острови.

Официалното каталанско име на острова е Евиса, но въпреки това се е наложило кастилското наименование Ибиса. Ибиса е домът на бележитото пристанище в гр.Ибиса, популярна спирка за множество туристи и настоящем обект от световното наследство на Юнеско.

Корабите спират на Passeig Maritim, от където може да вървите до центъра, но разтоянието не е никак малко. Сърцето на остров Ибиза и мястото, където се случва всичко е местност, наречена Sa Marina. Пълно е с открити кафета, заведения и нощни клубове, с които е известен този Испански остров.

Местната валута е евро.
 

Ла Специя (Флоренция/Пиза - Италия)

Ла Специя е морски курортен град в регион Лигурия, Западна Италия. Това е вторият по големина град в Лигурия, след Генуа. Тук се намира едно от основните търговски и военни пристанища на Лигурско море.

Ла Специя е отправната точка за Чинкуе Тере, Флоренция и Пиза.

Флоренция е задължителна спирка на почти всички Средиземноморски круизи излълняващи маршрути в западната му част.

Безспорно Флоренция е един от най-красивите градове в Европа. Ренесансовият му чар ще Ви завладее с неговата мистичност. Не пропускайте да разгледате и катедралата Санта Мария дел Фиоре, мостът Понте Векио, Палацо Медичи-Рикарди са само част от забележителностите на Флоренция.

Круизния терминал на Флоренция се намира в индустриалната част на района Ла Специя, на час път с автобус от Флоренция. От този порт се посещава също и Пиза и Портофино.

Препоръчваме Ви да запазите екскурзия от круизната компания, с която ще пътувате, тъй като разстоянието до пристанището е голямо, а трафикът непредсказуем. Така ще сте сигурни, че ще се върнете навреме преди отплаване.

Местната валута е евро.

Лансароте (Канарски острови)

Лансароте е най-източният от Канарските острови, с обща площ 845,94 кв. километра и население от 142 517 души. Столица е град Аресифе.

Това е и най-рано възникналият остров от архипелага. На негова територия се намира вулканът Тиманфая, забележителен поради скорошната си активност, като районът около него е обявен за национален парк. През 1993 година целият остров Лансароте е обявен за биосферен резерват.

Лисабон (Португалия)

Разположението на Лисабон върху седем ниски хълмчета до река Тежу, привличаща някога търговци и заселници, е истински впечатляваща гледка. Добавете културното разнообразие и архитектурата и ще получите един от най-интересните градове в Европа. Лисабон просто сияе в отражението си в реката - един поглед и ще сте влюбени в него.

В центъра на Лисабон има широки, оградени с дървета площади, украсени със сгради в стил арт нуво, тротоари с мозайка и улични кафенета. Старият град със своите стръмни улички и уютни барове предлага невероятна атмосфера.

Малага (Испания)

Малага (Málaga) се намира на брега на Средиземно море, част от Коста дел Сол, заобиколена от планини.

Климатът е мек и средната годишна температура е 19 °C.

Малага е известна като родното място на художника Пабло Пикасо. За да я разгледате изцяло, ще са ви нужни няколко дни (за плажа, разходката в планината, архитектурните паметници, музеите и местната кухня).

Градът възниква през Х век пр.н.е., основан от финикийци под името Малака. Предполага се, че това име произлиза от финикийската дума за сол, тъй като около пристанището се осолявало риба. Седем века по-късно римляните завладяват града заедно с останалите испански владения на Картаген. През VIII век, Испания е завладяна от маврите и Малага се превръща във важен търговски център. По това време градът е бил в границите на халифата на Кордоба. През 1487 г. градът е завзет от кастилските войски и с това се слага край на мюсюлманското присъствие.

По време на гражданската война през 1936 г. градът е бомбардиран от италианските войски и привържениците на Франко. След 1960 г. Малага се превръща в голям туристически център.

Марсилия (Франция)

Mарсилия е разположена върху крайбрежните хълмове на Френската ривиера. Марсилия е най-големият френски пристанищен град и вторият по големина град във Франция.

Провансалските хълмове се издигат над старото пристанище, в което са закотвени стотици лодки и яхти. Oснованa e от древните гърци през VII век пр. н. е., което я прави най-старият френски град. Марсилия има разнообразни пейзажи, плажове на Лазурния бряг, запазена природа и богат културен живот.

Това е един от най-космополитните френски градове със смесицата си от култури, етноси и религии. Тук неизменно спират всички круизни кораби.

В Марсилия има толкова много неща, които трябва да се видят, че ще ви трябват седмици - древни гръцки и римски останки, църкви и катедрали, замъци и ботанически градини, плажове и гори.

Най-старото пристанище в Европа е често посещавана дестинация от круизните компании. 

Разстоянието от пристанищата до центъра е голямо ( около 8 км.) и Ви препоръчваме да вземете шатъл или такси. Ще ви струва около 11 Евро.

Друг вариант е да се качите на градския автобус № 35, спирката на който е на 20 минути от терминала. Трябва само да следвате зелените линии на земята. Слезте на спирка Joliette и вземете автобус № 55 за стария град. Ще ви струва 1.90 Евро, заплащате на шофьора.

Третата Ви опция е такси, което ще Ви излезе около 17 евро.

Монте Карло (Монако)

Монте Карло е квартал на Монако, един от най - богатите. Някога хората са го смятали за столица на Монако. В Монте Карло се намира най-известната писта на Формула 1.

Днес Монте Карло освен като символ на Формула едно се слави и като туристическа дестинация. В града има много интересни забележителности, сред които са Катедралата на Монако, Музеят на Наполеон и Дворецът на принца на Монако. Известна атракция е и Големият Театър на Монте Карло – опера и балетна къща, комплексът от казина.

От 2003 г. Hercules Port се развива като нов търговски и пасажерен терминал, който посреща и круизните туристи. Преди това круизните кораби нямаха избор и пускаха котва в Средиземно море.

До стария град може да стигнете по стълби и с асансьор само на 400 метра от пристанището.

Другите забелжителности са на 0.8 км. до 1.6 км. Почти винаги има таксита наоколо. Имайте предвид, че Монако е терасовиден и има доста стъпала за изкачване. На повечето места са построени и асансьори.

Местната валута е евро.

Неапол (Италия)

Неапол е столица на региона Кампания , и на провинцията Неапол.

Неапол се намира между две вулканични територии – Везувий и Флегрейските полета, на брега на залива Неапол. Градът е известен с богата си история, изкуство, култура и гастрономия. Важна роля в града има музиката, било то романтична музика с китара или мандолина , опера или традиционна италианска музика.

Неапол е синоним на пица – тук е поставено нейното начало. Централният и основен площад е Piazza del Plebiscito. Източно на площада се намира кралския дворец (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол), а на запад е църквата San Francesco di Paola (фасадата има портал с шест колони и два йонийски стълба. Отвътре църквата е кръгла с два параклиса отстрани. Куполът се намира на височина от 53м). Наблизо се намира и Teatro di San Carlo – най – старата опера на италианския полуостров. Неапол е известен и със своите замъци – древния Castel Nuovo (новия замък или наричан още Maschio Angioino, завършен е през 1282г. И е архителтурен символ на Неапол) ,Castel dell'Ovo( „замъка яйце“- намира се на малък остров – Мегаридес) и Sant'Elmo (завършен е през 1329г и има форма на звезда). В Неапол има множество музеи и църкви. Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие дейности в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите дори и музей.

Ница (Франция)

Ница - столицата на Лазурния бряг, е бляскав и секси град, който приморските Алпи пазят от хладни ветрове. Плажовете в Ница са каменисти, но пък за сметка на това има доста и повечето са безплатни, топли и чисти като сълза.

Сред интересните забележителности са рисмките постройки - арени, терми, площад “Масена” (Place Masséna), руската църква “Св. Николай”, музеите на Матис, Марк Шагал, манастира Симиез и др. Ще бъдете пленени от аромата и вкуса на маслините, виното и сочните зеленчуци. Тук имате и шанса да се потопите в тюркоазеното Средиземно море. Като добавка към това в Ница има множество нощни клубове, авангардни хотели и художествени галерии.

Ако пристигнете в Ница със самолет, се озовавате директно на най-красивата улица Promenade des Anglais. Великолепната крайбрежна алея се е вместила между луксозните хотели и плажа, като цялата е покрита с палми. Кънкьори се пързалят между шезлонгите, лимузините и плажните ресторанти. Това е външното лице на Ница. Сърцето на града е малко по-далеч – на пазарния площад Cours Saleya и малките улички из Стария град - la Vieille Ville. Основната артерия на града е улица la rue Droite.

Париж (Франция)

Легендарният „град на светлините” или ”град на любовта”. Париж се смята за един от най-романтичните градове в света. Независимо дали сте художник, бизнесмен или турист, ще се насладите на дългите разходки от Монмартр до Картие. Минавайки през някои от най-изящните римски и средновековни паметници, рано или късно ще приключите в някое кафене на моста Пон Ньоф или в някой моден магазин в района на Маре.

Веднага щом започнете да разглеждате най-посещавания град в света, ще се почувствате сякаш сте в музей на открито. Няма да видите много от келтските корени на столицата, но ще можете да се насладите на архитектурното великолепие, което ви връща в XII в., когато започва строежът на невероятната катедрала Ротердам. По това време мочурищата, формирали днешния квартал Маре, са отводнени и Сорбоната отваря врати. Величието на Париж е изградено през XVI в. по време на Ренесанса. Версай става резиденция на Луи XIV, чието разхищение слага началото на френската индустрия за луксозни стоки.

Портофино (Италия)

Портофино е италианско рибарско село, община и туристически курорт, намиращ се в провинция Генуа на Италианската Ривиера. Градът е едно от най-красивите средиземноморски пристанища.

Севиля (Испания)

Севиля (Seville на английски или Sevilla на испански) е артистична, културна и финансова столица на областта Андалусия и провинцията Севиля. Разположена е в равнина, през която минава река Гуадалкивир - плавателна от Севиля до мястото на вливането си в залива Кадис в Атлантическия океан. Посещението на Севиля е истинско преживяване с невероятната комбинация от мавританска архитектура, дворци от XVII век и преплитащи се улички с тапас-барове. Севиля е световно известна с пищните си шествия по време на Страстната седмица (седмицата преди Великден). Забавленията продължават и две седмици след Великден. Разпъват се огромни шатри, улиците в шатрите се наименоват на известни бикоборци. Жените обличат своите фламенко рокли, а мъжете – най-хубавiте си костюми и се отдават на песни, танци и веселие.

Сен Тропе (Франция)

Сен Тропе (Saint Tropez) се намира в Югоизточна Фрнция, разположен е на брега на Средиземно море. Курортът на френската Ривиера е луксозен и много популярен, любимо място за почивка на световни знаменитости. Градът привлича много художници, които пресъздават неповторимата красота на курорта в своите произведения.

Всяка година в началото на октомври в Сен Тропе се провежда традиционната международна регата. Най-популярен е плажа Pompellone. Интерес представлява Стария град - Художествения музей, Часовниковата кула, Морският музей.

Сицилия (Италия)

Сицилия се намира в Италия и е най-големият остров в Средиземно море.

Островът е популярна туристическа дестинация, има богата история, свидетелство затова са многобройните запазени храмове и акрополи на древногръцки градове в днешните градове - Катания, Сиракуза, Палермо и в Таормина; известните римски мозайки, красивите катедрали и църкви. Великолепните кристални води на острова и величествената планина Етна уставят неповторимо усещане у всеки, който го посети.

Столицата Палермо е един от най-колоритните градове на Сицилия, в центъра на града е запазена атмосферата на средновековието, когато градът завоюва своето величие.Най-привлекателните курорти са по Йонийското крайбрежие Таормина, Джардини Наксос, Ачиреале или Агридженто на средиземноморския бряг. Таормина е най-аристократичният курорт на Сицилия - предпочитан от европейците за романтичен меден месец.

Соренто (Италия)

Соренто (Sorrento) е малък град в Южна Италия. Населението на града е 16 547 жители (по данни от 2004г.), а площта му е 9 кв.км. Може лесно да си стигне до Соренто от Неапол и Помпей с влак или с кола (пътя е тесен). От полуостров Соренто се разкриват невероятни гледки. Оттам може да се видят неаполския залив, Везувий и остров Капри. С ферибот или корабче може да стигнете до Неапол, Амалфи, Позитано, Исчия или остров Капри.

На скалите над морето в Соренто има наистина скъпи и луксозни хотели, които привличат известни личности като Енрико Карузо ии Лучано Павароти. Соренто е популярен и с продукцията на лимончело – традиционно италианско слабо алкохолно питие.

Градът е популярен още с цитрусови плодове, вино, ядки, маслини и дърворезба.

Страници: 1 2