Българският круизен портал
  • Дестинация
  • Продължителност
  • От
  • До
  • Круизна компания
  • Круизен кораб
  • Начално пристанище

Пристанища в Австралия и Нова Зеландия

Мелбърн (Австралия)

Мѐлбърн е най-големият град на австралийския щат Виктория и вторият по големина град в Австралия (след Сидни) с население от около 4,1 милиона души с предградията и 69 670 души на централната си част.

Мелбърн е бил столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Градът се отличава със своята космополитност, висок жизнен стандарт и ниски нива на риск. Четири години (2002, 2003 2004 и 2011) е определян за най-добър за живеене град в света. Мелбърн е дом на повече от 70% от викторианците.

Окланд (Нова Зеландия)

Наполовина типичен град, наполовина морски, Окланд е космополитен град, обграден от очарователен воден свят, осеян с повече от 50 острова.

Само за половин час може да се достигне до почти всякакви места, да се плава към някой от островите, да се отиде на поход през тропическа джунгла или на пикник на върха на вулкан, да се дегустира вино в някоя от винарните или да се броди по пустия океански плаж, засипан с черен пясък. Мултикултурен характер – различните култури придават своя привкус на стила на живот в града и засилват интереса към него. В резултат кулинарното изкуство, наречено „Тихоокеански венец“ и съчетаващо азиатски и тихоокеански отличителни черти, е доведено до съвършенство.

На езика на маорите град Окланд се нарича „Тамаки-Макау-Рау“ – „девицата със стоте обожатели“. Градът си е спечелил това име, тъй като районът, в който е разположен, е бил желан от много племена.

От градски развлечения към слънцето на островите – съвременна градска среда, където всеки живее на не повече от половин час път до прекрасни плажове, пътеки за туристически поход и до дузина пленителни острови за отдих. Представата за града се допълва от слънчевия климат, ритъма на полинезийската култура за фон, както и страстта за превъзходна храна, вино и пазаруване. Това характерно за града съчетание е допринесло за начин на живот, който е един от най-добрите в света.

Природните дадености на Окланд го правят мечтана дестинация за всякакви хора, от гледащите да минат по-евтино туристи с раници на гърба до собствениците на яхти, за които парите не са проблем.

Корабите спират на терминали Queens Wharf или Princess Wharf - и двата на 5 минути от централната част на града. Таксита има навсякъде.По цялто пристанище ще може да се полюбувате на красиви яхти.

Местната валута е Новозеландски долар.

Сидни (Австралия)

Сидни е най-стария и най-големия град в Австралия, където можете да срещнете разнообразие на култури. Сидни е финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия. Символ на града е Операта, открита през 1973 г., построена от Йорт Утсон.

Интерес представляват - най-старата част на града, наречена Рокс, от където е започнало заселването на Сидней; търговския център на града; Чайнатаун и Кингскрос; Харбър Бридж, Ботаническата градина; северните плажове.

Круизните кораби на всички компании спират в Сидни на 2 кея, всеки от които може да поеме само по 1 кораб.

1. Overseas Passenger Terminal - Circular Quay - Главно използван от високите кораби, които не могат да минат под моста Harbour Bridge.Локацията му е точно срещу Операта в Сидни, в самия град. 

Обществен транспорт: Автобус № 431 ще Ви остави на George Street, от където може да хванете такси. Спирката на влака, ако решите да го ползвате, е на 3 минути пеш от изхода на терминала. Ако пристигате от летището си вземете билет за влака до Circular Quay от Sydney Airport Domestic или от Sydney International Train Station. Overseas Passenger Terminal е на пешеходно разтояние от спирка Circular Quay в посока Sydney Harbor Bridge.

2. White Bay - терминалът работи от 2013 г. За пасажери, които пристигат от летището (17 км.), круизните компании предлагат трансфер с автобус. Цените варират според компанията. Инфорамция може да получите от наш коснултант. Най-лесно може да стигнете до White bay с такси или рент-а-кар.

В много редки случаи може да се наложи (особено ако сте на голям кораб) да спрете на военното пристанище в Green Island, малко по на изток от Circular Quay.

Местната валута е Австралийски долар.

 

Уелингтън (Нова Зеландия)

Уелингтън (Wellington) е столицата на Нова Зеландия - най-голямата урбанистична зона и най-гъсто населена национална столица в Океания.

Намира се в областта Уелингтън в южната част на Северния остров близо до географския център на страната. Населението на града е около 393 600 души (2010г). Уелингтън е най-южната столица в света. Разположен в близост до пристанище сред китни и зелени хълмове.

Градът е жертва на едни от най-силните ветрове на света и също така на сравнително честите земетресения, от които е бил почти изцяло разрушен през 1848 и 1855 г.