Българският круизен портал
  • Дестинация
  • Продължителност
  • От
  • До
  • Круизна компания
  • Круизен кораб
  • Начално пристанище

Пристанища в Източно Средиземноморие

Атина (Гърция)

Изпълнена с романтичност, история и митология, Атина (Athens) е приветлив град, оживен от кафенета на открито, пешеходни улици, изтъкан от старинни градски местенца и полагащия му се дял градски ексцентризъм. Ако опознаете истинската, вътрешна природа на Атина, ще се наслаждавате на един от най-привлекателните и чудни Европейски градове.

На пръв поглед градът прилича на джунгла от бетон и все още страда от пристъпи на ужасен смог, но не може да се отрече, че истинският му чар е скрит зад шумната и хаотична обвивка. Историческият център, главните забележителности и местата за хранене и забавление, събрани на едно място, превръщат Атина в чудесно място за разходка.

Пристанището в Атина предизвиква интерес от 2004 г. насам, след провелите се там Олимпийски игри.

От летището до круизния терминал се стига само по магистрала сравнително бързо.

По-интересните места за посещаване са Акропола, Партенона, Атинската агора и други. Добрата новина е, че почти всички те са лесно достъпни, в голяма част от пътя до тях са изградени множество таверни и ресторанти. Съветваме Ви да се ориентирате към по-малките улички, където трафикът не е толкова инетнзивен. 

Гръцката столица определено е място, което заслужава внимание и много от круизните компании използват нейното пристанище като своя начална или крайна точка. Ако Вашият круиз започва или свършва тук, Ви препоръчваме да останете поне един ден допълнително, за да разгледате този древен, изпънен с културни и исторически забележителности град. Може да се обърнете към наш консултант, който да Ви препоръча подходящ хотел в близост до терминала.

Местната валута е евро.

Венеция (Италия)

Венеция е известен още като „Кралицата на Адриатика“, „Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Няма друг град като Венеция - има 180 канала, 450 моста и великолепни дворци.  Около най-големия от всички - Канале Гранде има над 170 красиви сгради датиращи от XIII до XVIII век.

Венеция е един от най-романтичните градове в Европа. Със своята мрежа от канали, най-добрият начин да разгледате Венеция е разходка с гондола.

Обърнете внимание на площада Сан Марко, снимайте се с гълъбите и вижте отвътре Дворецът на Дожите. Заслужава си!

Ако пристигате със самолет задължително си отделете час и половина и вземете Alilaguna blue line boat от летище Марко Поло. Ще Ви струва 15 Евро и ще Ви закара точно в центъра на круизните терминали.

Ако пък планувате да пристигнете с кола, вариантите за паркинг са няколко. Всички те са далеч от центъра на Венеция и ще ви трябва шатъл по Канле Гранде за да се предвижите към площада Сан Марко. Препоръчваме Ви да ползвате Сан Марко Гараж  - за цени посетете сайта им (www.garagesanmarco.it/en/rates) и резервирайте от рано. 

Местната валута е евро.

 
Дубровник (Хърватия)

Дубровник е град с древна история в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак. Селището е световноизвестен туристически център и главен град на Дубровнишко-неретванска жупания. "Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник", възкликва възхитено Джордж Бърнард Шоу, когато през 1929 г. за пръв път пристига там.

Дубровник (Рагуза на латински) е основан при сливането на два града — Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и славянското селищеДъбрава. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през XII век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468 г. и съграден отново след унищожителното земетресение от 1667 г. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака.

Дубровник е изпълнен с живот през цялата година. Зад градските стени може да се види удивителната красота на мраморните облицовки в Стария град. Из площадите и малките алеи, в кафетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите с чара си.

Круизния терминал се намира в самия център на града, така че може да се разходите директно от терминала без необходимост от трансфер.

Дубровник е пристанище на почти всички круизи обикалящи Източното средиземноморие. 

Местната валута е евро.

Закинтос (Гърция)

Остров Закинтос е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Главният град и пристанище на острова също се нарича Закинтос.

Венецианците го наричали "Цветето на Изтока", а според легендата островът носи името на сина на легендарния аркадийски вожд Аркадиан Закинтос.

Островът е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция с възхитителен смарагдов цвят на морето, а географското му положение дава възможност за посещение и на други острови в Йонийско море.

Катаколон - Олимпия (Гърция)

Катаколон е малко селце в Гърция, което служи като междинна точка за круизите, които посещават източната част на Средиземно море.

Тук по-интересната част се намира на около 40 минути с кола от Катаколон, а именно древна Олимпия, дала начало на прословутите Олимпийски игри. 

Този порт е изключително интересен за хора, обичащи културния туризъм. Ще се пренесете хиляди години назад във времето и ще усетите бита на древните гърци.

Корфу (Гърция)

Корфу е вторият по големина гръцки остров в Йонийско море. Централният му град - Корфу, се нарича в модерния гръцки Керкира на името на речната нимфа от митологията.

Според легендата бог Посейдон се влюбил в нимфата Керкира и я отвлякъл на необитаем остров, който нарекъл в нейна чест. Корфу е сложен и очарователен град, един от най-красивите в Гърция. Традициите на Корфу в посрещането на туристи и чуждестранни посетители, въплътени от Джералд Даръл в романа му "Моето семейство и други животни", водят началото си от началото на миналия век.

Площта на острова е 641 кв. км, а дължината му - 58 км. На Смарагдовия остров, както е наричан понякога, климатът е типично средиземноморски. Корфу е плътно покрит с маслинови дървета, кипариси и лимони. През 2007 г. старият град на Корфу е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Корабите акустират на новото пристанище. Обикновено предлагат безплатни шатъли до Корфу, въпреки че разстоянието е само 5-10 минути пеша, в зависимост от това къде точно е Вашия кей. 

Някои от круизните компании предлагат и трансфер от и до града срещу около 8 Евро. Ако сте повече хора вземете такси. Ще ви излезе около 10 Евро на посока.

Ако желаете може да ползвате и градския транспорт срещу 1.70 Евро. Автобусите са с номера 16 или 17 и може да се качите на паркинга до терминала. Ще ви оставят точно на входа на града. Движат се на всеки 15 минути и отнема около 10 минути да стигнете до града. Ще ви оставят на спирка, от която можете да вземете и други автобуси. Поискайте си безплатна карта на транспорта в града от шофьора на автобуса. Можете да си купите и дневен билет за всички линии за 5 Евро ако имате намерение да ползвате повече автобуси.

Местната валута е евро.

Котор (Черна гора)

Разположен в най-южния фиорд в Европа - Которския залив (Boka Kotorska), Котор (Kotor) не би могъл да се радва на по-контрастни пейзажи. Укрепеният стар град се е сгушил в подножието на хълма Свети Иван и планинския масив Ловчен, а улиците като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. Надвисналите сякаш планини осигуряват защита на целия залив, а морето е мастиленосиньо. В северната част на града протича късата, но буйна река Шкурда, а в западната се намира изворът Гурдич.

Няма точни данни за възникването на града, но археолозите смятат, че е бил изграден върху останките на древния град Акрувиум. Според древногръцка легенда градът е основан след мисията на аргонавтите в търсене на Златното руно. Със сигурност се знае, че е съществувал преди времето на Омир, 7-8 столетия преди новата ера. Котор е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради важната си роля в изкуството и културата в миналото и естественото си пристанище.

В града ще усетите влиянието на Древна Гърция и Древен Рим, Балканите, средиземноморската култура и венецианската архитектура.

Тук пристигането към Котор е най-забележителната част от цялото пътуване - невероятно! Дългият около час заход към пристанището е като круиз по Рин и Гейрангерфиорд взети заедно - просто неповторимо! За това не стойте в стаята си по време на захода, а излезте на откритите части на палубата и изживейте магията на влизане в Которския залив.

На влизане в залива капитанът ще пусне тромбата на кораба и ехото, което ще чуете ще продължи 15 секунди!

Корабите акустират на пристанището само на метри от центъра на града и една от трите врати към входа на стария град, който е паметник на културата, вписан в списъка на световното и историческо наследство на ЮНЕСКО.

Такситата са на разполжение на пристанището, но договорете цената предварително.

Ако преди Вас има друг кораб, Вашия ще пусне котва и ще бъдете извозени с лодки до пристанището. Времето до пристигането Ви с лодките е от 5 до 20 минути, в зависимост от големината на Вашия кораб и броя пасажери.

Местната валута е евро, макар и самата държава да не е членка на ЕС.

Миконос (Гърция)

о.Миконос е гръцки остров и масова туристическа дестинация, познат с космополитния си характер и интензивния си нощен живот.

Островът е от островната група Цикладес и се намира между островите Тинос, Сирос, Парос и Наксос. Разполага се на площ от 105, 183кв.км, най – високата точка се намира на 341м надморско равнище, а населението на острова е 9 320 жители (по данни от 2001г.). Вярва се, че името на острова идва от името на местен герой, който се счита, че е потомък на Аполон.

Миконос е съставен основно от гранит. Там има малко прясна вода и се разчита основно на обезсоляването на морската вода, за да може да се посрещнат нуждите за питейна вода. Столицата на острова се нарича Хора. Там можете да видите пеликаните Петро (били са талисман на островитяните), вътярните мелници на Миконос, малката Венеция – сградите са построени на хълм над морето и терасите им са надвесени над водата, археолигическия музей, Делос – остров на 2км от Миконос – целия остров е обявен за музей.

Круизните кораби акустират на Tourlos - сравнително ново пристанище на около 30 минути пеша до града.

До самото село Миконос, наричано още Hora (Chora) Ви препоръчваме да вземете шатъл. Струва около 8 Евро на човек. 

Друг вараиант е такси. Имайте предвид, че броят им е оскъден. Стигат за около 5 минути до центъра и ще Ви излезе около 10 Евро.

В някои случаи круизните кораби пускат котва в близост до самия остров и извозат пасажерите с лодки. Ние ще предоставим за Вас подробна инфорамция конкретно за Вашия круиз непосредствено преди отплаване.

Местната валута е евро.

о. Крит (Гърция)

Реалност и митология, традиции и развитие – страхотната комбинация от всичко това прави Крит (Crete) една от най-популярните дестинации в Средиземно море.

Остров Крит (Crete) е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море, в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център на Гърция.

Родос (Гърция)

Родос е най-големия от Додеканезките острови на Гърция в Егейско море. Разположен е на 18 километра западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър. Остров Родос има форма на острие на стрела, дълъг е 79,7 км и е 38 км широк, с обща площ приблизително 1398 кв. км. Населението наброява 110 000 души.

Град Родос е център на ном Додеканези, който освен остров Родос също включва съседните острови Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо (Мегисти). Исторически островът е известен с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Важни паметници на остров Родос са Акропола в Линдос, Акропола в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, археологическия музей, губернаторския дворец, средновековния град Родос, пощата в град Родос и приюта Света Екатерина, венецианските замъци край Монолитос и край Критиния.

Санторини (Гърция)

Гръцкият остров Санторини официално е познат като Тера. Този уникален по рода си вулканичен остров годишно се посещава от огромен брой туристи, които се наслаждават на гледката на подводната калдера, епицентър на едно от най-големите вулканични изригвания в историята.

Катастрофалното вулканично изригване, станало на Санторини през 1400 г. пр. Хр., е може би събитието, с което е най-известен островът. Първоначално формата на Санторини е била почти кръг, но вулканът избухнал с такава сила, че централната част на острова хвръкнала във въздуха и на нейно място се появил кратер (или калдера), който се запълнил с вода. Следи от експлозията са открити чак в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в кладерата, има активен вулканичен кратер.

Днес Санторини е популярна туристическа дестинация със съчетанието от битов гръцки стил и модерен лукс. Главният град на острова е Фира (също Тира, Тера), а най-широките плажове са на Камари и Периса.

Ще бъдете извозени до острова с лодки, често оперирани от местните власти в Санторини.

Ако сте си закупили екскурзия от круизната компания, с която плавате ще бъдете отведени до фериботното пристанище Athinios и от там ще поемете с автобуси по Вашия маршрут.

Останалите пасажери ще бъдат извозени до пристанище Skala, под Fira - столицата на острова. От там ако желаете може се качите до върха на острова.

Съветваме Ви да вземете лифта ( 5 Евро в едната посока ), освен ако не ви се изкачват 600 стълби. Друг забавен начин да слезете (или да се качите) е на муле, което ще Ви струва 7 Евро в едната посока.

Местната валута е евро.