Българският круизен портал
  • Дестинация
  • Продължителност
  • От
  • До
  • Круизна компания
  • Круизен кораб
  • Начално пристанище

Пристанища в Северна Европа

Амстердам (Холандия)

Амстердам (Amsterdam) възниква като рибарско селище през ХІІ век, след което се превръща в едно от най-големите пристанища в света. Днес столицата на Холандия впечатлява с комбинацията от исторически забележителности, динамичен начин на живот и нечувана либералност.

Туристите обикновено свързват Амстердам с "Кварталът на Червените фенери" и марихуаната, но градът може да предложи много – на всекиму според желанията. Заради 160-те си канала и над 1000 моста, някои наричат Амстердам „Северната Венеция”. Каналите са се превърнали в печеливша туристическа атракция. Повечето улици изглеждат като алеи - къси и тесни, а каналите са доста по-широки. Това е една от причините местните да използват предимно лодки и трамваи. Велосипедите обаче са най-разпространеният начин за придвижване в Амстердам. Амстердам е прекрасно място за разходки.

Дори и да се изгубите из мрежата от канали и улици, не се притеснявайте – насладете са на великолепната архитектура на къщите, продавачите на лалета, улините музиканти, наслаждавайте се дори на тълпата от хора, която всъщност носи уникалния дух на Амстердам. Архитектурата на града може да бъде разгледана най-добре с обиколка с лодка из каналите. За да бъдете напълно удовлетворени от посещението си в Амстердам е задължително да посетите поне няколко музея и една от модерните галерии в града. Докато обикаляте из града със сигурност ще забелжите жилищата – лодки, които са така характерни за Амстердам. Лодките са превърнати в пълноценни жилища, снабднени с с ток, вода, газ и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой, поставянето на нови е забранено.

Берген (Норвегия)

Берген се намира в Югозападна Норвегия, разположен е на брега на Норвецко море. Основан е през 1070г.

Градът е заобиколен от група планини известни под името " Седемте планини".

Разполага с вътрешно пристанище - най-голямото с страната. По-голямата част от годината е дъждовно, от там идват и прякорите на града - Градът на държда, Сиатъл на Европа.

Интерес представляват: историческия център, където се намира пристанище "Бриген" със своите консервни фабрики; популярния пазар на рибата и цветята; Крепостта „Бергенхус”. Градът е родно място на един от най-гениалните композитори - Едвард Григ.

Варнемюнде (Берлин-Германия)

Берлин е световен град с културно, политическо, медийно и научно значение. Икономиката му се базира предимно на сектора на услугите. Столицата е сред най-популярните туристически дестинации в Европейския съюз. В града се помещават множество престижни университети, изследователски центрове, паметници на културата, музеи и спортни съоръжения. Берлин е притегателен център за хора на изкуството от цял свят.

Копенхаген (Дания)

Копенхаген е столицата на Дания, разположен е на източния бряг на остров Зеланд и частично на остров Амагер. Копенхаген е модерен метрополис, запазил очарованието на отминали години.

Градът е в списъка на десетте най-мечтани градове в света.

Разстоянията в центъра на града са къси, това позволява да се стигне до повечето забележителности пеша. Интерес представляват: Замъка Розенборг, Площада на Кметството, Двореца на принцовете, Музея Ню Карлсберг, Резиденцията на кралицата Амалиенборг, Двореца Кристиансборг, Парка Баккен, Увеселителния парк Тиволи, Статуята на Малката русалка, Мраморната църква, Сградата на копенхагенската опера, Фонтана Гефион, Моста Йоресунд.

В датската столица има 4 круизни терминала. Летището е на 11 км. от тях. Повечето круизни кораби използват Nordhavn: Oceamkaj - Terminal 1 - c331, c332 Terminal 2, c333/334 Terminal 3&4. Това е и най-натоварения терминал в Копенхаген.

Изтеглете си безплатната карта за повече информация. 

Местната валутa е датски крони.

Осло (Норвегия)

Осло (Oslo) е столицата на Норвегия. Градът е трети по големина на Скандинавския полуостров след Стокхолм и Хелзинки.

Основан е през 1048 г. Река Акер Елв разделя града на източна и западна част. На северозапад от града се издига планината Холменколен - световноизвестен зимен спортен център. По крайбрежието е разположена древна крепост, като днес крепостта е превърната в музей.

Интерес представляват още: Норвежкият парламент; старият университет, изграден от тъмен гранит; Националният театър, пред входа на който са паметниците на бележитите норвежки драматурзи Хенрих Ибсен и Бернсон; Националният музей на Осло, където се съхраняват прочутия сал Кон Тики и тръстиковата лодка Ра II на световноизвестния учен и пътешественик Тур Хайердал, знаменития Фрам - малкия тримачтов кораб, с който полярният изследовател Фритьоф Нансен прави опити да достигне Северния полюс.

Рига (Латвия)

Рига (Rīga - латвийски)е столица на Латвия, разположена е при вливането на река Даугава в Балтийско море. Градът е създаден през 1201г. Старият град е с великолепна архитектура-средновековните къщи, крепостта, църквите създават неповторима атмосфера.

Интерес представляват: средновековния площад на кметството, паметникът ха Големия Кристофър – покровител на града, църквата “Св. Якоб”, Вантовия мост над р. Даугава, църквата “Св. Петър”, Барутната кула, Дома на Черноглавите, Паметникът на Свободата, Паметника на приказните Бременски музиканти. Освен интересни исторически забележителности в града можете да намерите уютни хотелчета, разнообразни ресторанти и кафенета, където можете да опитате от традиционните ястия и питиета на латвийци.

На туристите се предлагат интересни екскурзии до Рундалски дворец, Националния парк Сигулда.

Санкт Петербург (Русия)

Санкт Петербург е известен още като Венеция на Севера заради дворцово подредените си водни пътища. Той успява да избегне нахлуването на сталинисткия архитектурен стил, а грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати. Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, градът е перспектива с геометрична елегантност.

Дивата, бързо течаща река Нева, прехвърлена от украсените мостове, минава през града на най-зрелищната архитектура. Историята блика от всяка стена, а цветовете и величието на сградите не могат да бъдат описани. Сътвореният от Петър I Велики „Прозорец към Европа”, който е свидетел на революцията, променила света, си възвръща имперския блясък. В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Музиката, изкуството и литературата пък са в неговата душа. Партитата, от своя страна, са начин на живот.

Руската Венеция, както го наричат, Санкт Петербург е задължителна спирка на всички круизи по Балтийско море. Повечето компании ще ви оставят два пълни дни за разглеждането на този великолепен град.

Само малки кораби могат акустират в центъра на града. Всички останали спират на пристанище Санкт Петербург. То е ново, модерно пристанище с много магазини за сувенири. Имайте предвид, че не всички кредитни карти, издадени от наши банки важат при плащания в Русия. За по-подробна информация се свържете с наш консултант.

Съветваме ви да закупите екскурзии от круизната компания, с която плавате. Така ще избегнете сложния механизъм за получаване на виза и всички бюрократични пречки, съпътстващи този пороцес. 

Местната валута е руска рубла.

Саутхамптън (Англия)

Саутхамптън е град в Южна Англия, графство Хампшър. Той е разположен в Хампшърския басейн, на полуостров между естуарите на реките Тест и Ичън и е важно пристанище на Ламанш.

Населението му е около 221 000 души (2004).

Географското разположение на града предлага отлична възможност за неговото достигане чрез всички възможни средства за транспорт - въздушен, влаков, морски и автомобилен.

Саутхемптън има 4 круизни терминала (Mayflower, City, Ocean и Queen Elizabeth), разполежени на 128 км. от Лондон. Само по един кораб може да спира на даден терминал. Всички пасажерни терминали са в самото пристанище. За да достигнете до самия град ще Ви трябва такси, тъй като няма шатъли и автобуси.

Вземете такси от терминала до автобусната спирка. Ще Ви струва между 6 и 11 Британски лири. Шофьорите отказват да превозват повече от двама души с по-голямо количество багаж.

Най-близкото летище е Хийтроу на 105 км. разтояние.

Местната валута е Британската лира.

Ставангер (Норвегия)

Ставангер е наричан „Петролната столица на Норвегия“ (Norges oljehovedstaden), тъй като от по-големите норвежки градове той е най-близко разположен до основните офшорни петролни и газови находища в Норвежко море. Голяма част от персонала на нефтените платформи живее със семействата си в града и високите доходи от този сектор значително повишават както стандарта на живот, така и цените в града.

Летище Ставангер – Сула (Stavanger – Sola) обслужва населението. На него са базирани вертолетите, доставящи персонал и оборудване до и от петролните и газовите платформи. Военната част на летището е известна като Авиобаза Сула (Sola flystasjon) и в нея е разположено командването и въздушноспасително звено на 330та Ескадрила на Кралските норвежки ВВС с вертолети Уестланд Сий Кинг (Westland Sea King), като предстои скорошната им замяна с Westland Merlin EH-101.

Стокхолм (Швеция)

Стокхолм (Stockholm), без съмнение е една от най-красивите столици в света.

Старата част на града е особено живописна, а разходката из градските плавателни канали и паркове е наистина славен начин да прекарате едноседмична почивка. Този прекрасен град със своя морски нрав и международен вкус е магнит както за имигранти, така и за туристи. Над 50% от населението на Стокхолм са имигранти. Просто се разходете безцелно из необикновените улици и ще чуете всякакви езици – от полски до японски.

Талин (Естония)

Град Талин (Tallinn) е столица и най-голям град на Естония, разположен е на южния бряг на Финския залив. Градът е създаден XIII век и е бил във владение на шведи, датчани, руснаци. Старият град е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО - средновековни църкви, готически катедрали, замъци.

Атракция в града е Балтийският фолк фестивал - седмицата на балтийските песни, танци и празненства, който се провежда ежегодно през юли. На всеки пет години хор от 30 000 души изпълнява традиционни естонски песни на открита сцена в рамките на Фестивала на Естонската песен. Интерес представляват - парка Кадриорг, основан от Петър I през 1718 г.; Градската стена и отбранителните кули; величествения средновековен замък на хълма Тоомпеа с кулата "Дългия Герман"; църквата "Св.Николай"; катедралата "Св.Александър Невски", замъкът "Орлов-Давидов"; Естонския парламент; църквата Нигулисте, където се провеждат концерти за органна музика; най-старата аптека в Европа.