Българският круизен портал
  • Дестинация
  • Продължителност
  • От
  • До
  • Круизна компания
  • Круизен кораб
  • Начално пристанище


Западно Средиземно море е една от най-посещаваните дестинации от круизните компании. И как да не е така? Барселона, Рим, Монако, Марсилия - това са само част от градовете, до които ще се докоснете, ако изберете круиз по Средиземно море в неговата западна част.

Простирайки се на два континента (Европа и Африка), този маршрут включва най-красивите кътчета на Италия, Франция, както и част от Арабските страни Мароко и Тунис.

ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ЗА МЕН?

Дестинацията е подходяща за хора, които обичат изкуство и история. Особено интересно ще бъде на тези, ценящи богатото културно-историческо наследство на Стария континент.

Пристанищата, които обикновено се посещават от Средиземноморски круиз в западната му част са основно в Испания, Италия, Франция и Португалия. При по-дългите круизи се посещават също и Канарските острови, Мадейра, Мароко (Казабланка и Танжер), Тунис (Ла Гулет), Монте Карло и Гибралтар. При такъв огромен избор, обаче, трябва да се има предвид, че същинските градове, които могат да бъдат посетени варира доста - от шикозната Френска ривиера до бутиковите къщички в Капри и неостаряващата Флоренция.

КОГА ДА ПЪТУВАМ?

Преди време круизните кораби посещаваха Западно Средиземно море само от пролетта до есента, но днес повечето круизни компании извършват целогодишни посещения. Costa и MSC са двете компании, които извършват най-голям брой плавания в Средиземно море изобщо.

Барселона и Марсилия се посещават почти целогодишно, но ако изберете да плавате след Октомври, очаквайте маршрута да включва по-слънчевите по това време на годината Арабски страни в северна Африка и Канарсите острови (които реално се намират в Атлантически океан).

Ако резервирате Вашия круиз рано пролетта или късно есента има голяма вероятност да "хванете" по-добра цена (в сравнение със същия маршрут през лятото), по-малко опашки и навалици, както и по-добри температури. И още нещо - повечето атракции са отворени. Ако обаче ще пътувате с деца е хубаво да имате предвид, че точно периода Юли-Август е най-подходящ, тъй като всички детски съоражения на корабите работят с "пълна пара", целият екип от аниматори е налице, а също така и ще има много други деца, с които те да играят.

КОИ КРУИЗНИ КОМПАНИИ ИЗЪРШВАТ ПЛАВАНИЯ ТУК?

Всички от водещите круизни компании посещават Средиземно море. Големите кораби естествено успяват да достигнат до по-големите градове. Най-посещавани са Рим, Барселона и Флоренция, като първите два са и най-често начална точка на круиза. Celebrity, Holland America, Princess, Royal Caribbean - всички те имат голям избор от круизи в Западно Средиземно море.

За по-интимно изживяване, обаче, се насочете към по-малките кораби на Azamara, Crystal и Viking, които посещават по-трудно достъпните пристанища като Портофино, Кан и Капри. Освен това често остават повече от един ден в по-интересните градове. Други луксозни компании, които посещават Западно Средиземно море са Seabourn, Siversea и Regent Seven Seas.

КОИ СА ПО-ИНТЕРЕСНИТЕ ГРАДОВЕ ПО МАРШРУТА?

При класически седем дневен круиз обикновено се посещават Барселона, Рим, Марсилия, някой от Испанските острови (Ибиса или Палма де Майорка) и някой град в Тоскана (Флоренция, Пиза, Помпей). Очаквайте само един ден по море при едонседмичен круиз.

Началната точка на круиза са градовете Рим (Чивитавекия), Барселона и Генуа. Има и вариант за качване от Саутхамптън, но той икономически по-неизгоден, ако ще пътувате от България.

Има възможност и да се комбинират западната и източната част на Средиземно море в един круиз, но продължителността ще бъде минимум 12 дни, с поне два дни по море. Иначе тези круизи са изключително приятни и спестяват необходимостта от двойно посещение на този регион.

От Средизмено море търгват и редица Трансатлантически круизи. Ако разполагате с достатъчно време, непременно направете един такъв круиз. Ще разполагате с поне 5-6 дни в открито море, което само по себе си е уникално преживяване. Маршрутите са често от Рим или Барселона до Флорида и се осъществяват през Април, Май, Септември и Октомври. По пътя обикновено се спира на някой от островите на Канарите или Мароко.

Промоционални круизи в Западно Средиземноморие
7 дни Западно Средиземноморие от Рим
от € 0
0 лв.
7 дни Западно Средиземноморие от Марсилия
от € 529
1037 лв.
7 дни Западно Средиземно море от Рим
от € 1409
2762 лв.
8 дни Италия, Франция и Испания от Рим
от € 0
0 лв.