Българският круизен портал
 • Дестинация
 • Продължителност
 • От
 • До
 • Круизна компания
 • Круизен кораб
 • Начално пристанище
 
Често задавани въпроси
 
1

Чувал съм, че круизите са скъпи. Това вярно ли е?

Круизните пътувания отдавна са много по-достъпни, отколкото предполагате. Конкуренцията между комапниите е огромна, всички се борят за по-голям пазарен дял. Само за миналата година броят на круизните пасажери беше 22 милиона. Като се вземе предвид и това, че в определени периоди от годината круизните компании правят големи промоции, може да се стигне до там, че един едноседмичен круиз в Средиземно море да излезе колкото 7 дневна почивка на родното Черноморие в пика на сезона.

 
 
2

Корабите клатят ли се много?

При нормални метеорологични условия - не. Днес съвременните круизни кораби са оборудвани с т.нар. “стабилизатори”, които “държат” кораба в равно положение, независимо от вълнението на морето. Също така корабите разполагат и с модерни навигационни системи, които следят в реално време метеорологичната обстановка и при най-малкото съмнение капитаните променят маршрута, така че да се гарантира комфортът и безопасността на пасажерите.

 
 
3

А до колко е безопасно да се пътува с кораб?

Корабите са едно от най-безопасните траснпортни средства в наши дни. Круизните компании са следени много изкъсо от Международната морска организация и нейния Комитет по безопасност. Изискванията, на които трябва да отговарят компаниите са наистина високи и гарантират Вашата безопасност.

Още в първите минути от престоя Ви на кораба ще бъдете поканени да присъствате на т.нар. Safety Drill, където ще Ви бъдат дадени подробни инструкции как да реагирате в малко вероятния случай на авария на борда. Присъствието Ви е задължително.

 
 
4

Какво е включено в цената?

Почти всичко. Настаняване, всички хранения в основните ресторанти и бюфетните зони, повечето забавления и транспорт между градовете, които ще посетите.

Всички луксозни и някои премиум круизни компании включват в цената освен всичко изброено и пакет с напитки, интернет, такси за обслужване и други.

 
 
5

На круизи не ходят ли само по-възрастни хора и пенсионери?

След като цените на круизите паднаха драстично в последните години, все повече семейства с деца и млади двойки избират круизите като тяхна основна почивка. От друга страна новите кораби на някои от компаниите, като например Carnival и Royal Caribbean са ориентирани точно към младите семейства с деца.


По принцип неписаното правило е, че колкото по-дълъг е даден круиз, толкова по-висока е възрастовата група.


Друг фактор, който е от значение е периода, в който пътувате. Обикновено лятото е сезонът на отпуските и ваканция за учениците в Европа, като тогава масово пътуват семействата с деца. Опитните туристи избягват да пътуват по това време или се насочват към други дестинации.

 
 
6

Добре, ами облеклото? Трябва ли да носим официални костюми?

В някои случаи - да. Всичко зависи от круизната компания, която сте си избрали. Днес има и не малък брой компании, известни с т.нар. Freestyle или Casual дрес-код. Norwegian Cruise Line, например изобщо не задължават да имате костюм или каквото и да е официално облекло по време на вечеря (В основните ресторанти не се допускат къси панталони и отворени обувки). Идеята е да се чувствате максимално комфортно по време на Вашата почивка. Други се придържат към класическата схема.

Типично за едноседмичен круиз е да има една официална вечеря. На нея мъжете трябва да бъдат с костюм или смокинг, а дамите с дълга рокля или друг официален тоалет. Това важи с особена сила за капитанската вечер. Тогава Вашият капитан ще слезе в някой от ресторантите (понякога с част от офицерите) и ще Ви приветства на борда. Това е една от запазените марки на круизното пътешествие. Има и компании, като Cunard, например, които са много по-стриктни по отношение на облеклото (особено за вечеря), но Вие ще получите от нас подробна информация конкртено за Вашия круиз.

 
 
7

Не е ли много скучно на борда? Какво може да се прави?

Щом веднъж се качите на Вашия кораб ще разберте, че това е един плаващ град. Днешните модерни мега-лайнери разполагат на борда с много магазини, театър (при някой повече от един), барове и ресторанти, библиотека, открити площадки за игра на тенис, голф, басейни, водни пързалки и още една дузина неща, с които да запълните времето си.

Круизните компании отделят много ресурс в постоянно обновление на корабите и добавяне на нови и иновативни методи за развлечение. На Quantum Of The Seas, например, може да играете с блъскащи колички, да симулирате летене с парашут и да се издигнете в капсула на 360 градусова морска гледка, на 90 метра над морско ниво.

 
 
8

Има ли лекарски кабинет на борда?

Да, задължително. Съветваме Ви да си направите застраховка за помощ при пътуване в чужбина, тъй като в случай, че Ви се наложи да ползвате лекарска помощ на борда ще трябва да заплатите за услугата, която не е никак евтина.

 
 
9

Как става заплащането на стоки и услуги на борда?

Още в деня на Вашия embarkation (качването Ви на кораба) служител на компанията ще вземе Вашите лични данни (по паспорт) и ще Ви попита за кредитна карта. Ако разполагате с такава, той ще я чекира и всички раходи, които направите на борда ще Ви бъдат изтеглени директно от нея.

После ще Ви бъде издадена карта за достъп до Вашата стая, която служи и като документ за самоличност, както и за разплащане на борда. Никъде на борда няма да се налага да плащате за нещо в брой. Всичко се трупа във Вашата бордна сметка.

Преди последния ден на Вашия круиз ще получите подробно извлечение на всички разходи, направени на борда и ще имате един ден да направите запитване или уточнение със служител от Guest Realtions в случай на неяснота.

Ако не разполагате с кредитна карта може да оставите депозит в брой в деня на настаняване, сумата на който варира от компания до компания. В последния ден от пътуването Ви ще бъдете поканени да финализирате плащането.

 
 
10

Как да разбера колко точно ще струва моята круизна ваканция?

Освен цената на самия круиз задължително ще трябва да предвидите и следните разходи:

 • • пристанищни такси
 • • такса за обслужване на борда
 • • разходи за достигане до пристанището на отплаване и съответно прибирането Ви до България
 • • лични разходи в градовете, които ще посетите


Допълнителни разходи, които може да възникнат:

 • • брегови екскурзии
 • • ползване на СПА на борда
 • • интернет на кораба
 • • напитки (алкохолни и безалкохолни)
 • • казино и други


При луксозните круизи почти всичко е включено в цената (без транспорта до пристанището).

 
 
11

Кажете още нещо важно за финал?

Хубаво е да занаете, че в повечето случаи ще Ви се наложи да вечеряте в точно определен час. Обикновено вечерите са две - ранна и късна. Ранната е в 18.00 часа, късната е около 20.30 часа. Това е продиктувано от факта, че колкото и да са големи ресторантите е невъзможно да посрещнат и обслужат всички гости на кораба едновременно.

В момента, когато се прави Вашата резервация, ние посочваме предпочитания от Вас час за вечеря и за колко души да бъде масата. Ако сте група ще посочим и броя на останалите членове на групата.

Все повече компании вече предлагат и трета възможност - да вечеряте всеки ден в различен час. Тук недостатъкът е, че трябва всяка вечер да правите резервация няколко часа преди самата вечеря, а заявките се приемат по метода “първият по ред е първи по право”. Ако ще пътувате с някоя от луксозните, ултра-луксозните (а вече и с повечето премиум) комании, няма да Ви се налага да правите какъвто и да е избор. Можете да вечерята с когото, както и където пожелаете.

Опитали сме се да покрием максимално голям брой въпроси, които от нашата практика знаем, че вълнуват туристите, но сами разбирате, че е невъзможно да отговорим на всичко в една секция на сайта.

За това за всички въпроси, на които не успяхте да намерите отговор ни пишете на info@cruisetravel.bg или се обадете на национален телефон 0700 199 23*

*Цената за разговор е според тарифния план на Вашия оператор