Българският круизен портал
  • Дестинация
  • Продължителност
  • От
  • До
  • Круизна компания
  • Круизен кораб
  • Начално пристанище


Круиз, включващ и преминаване на Панамксия канал е специлано преживяване, което ще се хареса на всички. По време на самия преход ще чуете интересни факти за канала, неговто построяване и значение.

Дължината на канала е 77 км. Обикновено за да го премине целия на един кораб са му необходими средно от 8 до 10 часа.

Обикновено круизите с преход през Панамския канал са дълги - 14 и повече дни с много дни по море. В останалата част от круиза, в страните от Централна Америка имате два варианта за избор: планиснки преход в планините или почивка на плажа.


ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ЗА МЕН?

Много хора си набелязват преминаването на Панамския канал като нещо, което задължително трябва да направят в даден период от живота си. И това със сигурност не е случайно. Самия преход, издигането на кораба на 16 метра над морско ниво, преминаването през системата от шлюзове, изобщо цялостното преживяване дава съвсем ново измерение за неограничените възможности човека.

Определено тук би било много интересно за хора, които се интересуват от техника и физика. Те със сигурност ще оценят подобаващо геният на съвременните инженери и техния подвиг.

КОГА ДА ПЪТУВАМ?

Круизите в Панамския канал започват от Октомври до Април. Най-доброто време за посещение е след дъждовния сезон в края на Ноември.

КОИ КРУИЗНИ КОМПАНИИ ИЗЪРШВАТ ПЛАВАНИЯ ТУК?

Почти всички големи круизни компании имат круизи в Панамския канал. Някои компании като Princess, например, построиха кораби специялно за преминаване на канала - Island Princess Coral Princess. И двата имат повече от 700 стаи с балкони и правят преход на канала през зимния сезон.

КОИ СА ПО-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕСТА ПО МАРШРУТА?

Преди време круизите, включващи преминаване през Панамксия канал имаха стандартен маршрут: 14 дни от Фолрида до Западното крайбрежие на САЩ, със спиране в Карибите, Централна Америка и Мексико. В последното дестеилетие, обаче, круизните компании промениха продължителността на круизите си, с цел да привлекат повече туристи, както и такивоа, които вече са плавали по канала. Сега можете да изберете между 7, 9, 10 и 11 дневни круизи.

Стандартния маршрут от Флорида до Калифорния се нарича още Трансканал преход. Като пътуващите могат да изберат дали искат преход от Атлантическия в Тихия океан или обратно.

Круизните компании предлагат частичен или пълен транзит през Панамския канал.

Частичния е еднопосчно пътуване от Флорида до езеро Гатун. После се обръща и се тръгва към Колон в Карибската част, а оттам се продължва состаналата част от круиза.

Пълния преход през канала минава от Карибите до Тихия океан (или обратно). Кой от двата варианта да изберете? За запалените по инженерните иновации изборът е лесен. Повечето круизни компании ще Ви дадът възможност да се насладите на целия преход в светлата част на деня. Навлизанетов канала става рано сутрин. Ще минете и през 6-те шлюза - по 3 от всяка страна. Ще инете и презе зеро Гатун. Тук корабите издигат до 26 метра над морското равнище. Изживяването е неповторимо!

Друг важен момент при пълното прекосяване на канала е цената на самолетните билет. Обикновено круизите започват от източния бряг на САЩ и притигат на западния. Така че ще трябва да летите в единия случай еднпосочно до Маями и после пак еднопосчно от Сан Франциско или Лос Анжелис, а това води до допълнителни разходи. Още нещо, което трябва да имате предвид - макар, че повечето круизи с пълен транзит на Панамксия канал се посещават пристанища в Карибите, Централна и Южна Америка и Тихия океан, почти никоя компания не спира в самия град Панама. Единствения Ви досег до Панама ще е гледката от борда на Вашия кораб. От тази гледна точка, ако не сте решили че искате 100% да направите пълен преход от Атлантическия в Тихия океан, изберете круиз с частичния преход. Голяма част от тях спират в Панама, с посещения и на Карибски острови, Централна Америка и някои Южно Америкаснки градове.

Ако търсите частичен транзит Princess Cruises и NCL са компаниите, които все още го предлагат.
 

Промоционални круизи в Панамски канал и Централна Америка
10 дни Панамски канал с Коста Рика и Карибите от Форт Уодърдейл
от € 1115
2185 лв.