Българският круизен портал
  • Дестинация
  • Продължителност
  • От
  • До
  • Круизна компания
  • Круизен кораб
  • Начално пристанище


Трансатлатнтически круиз е най-достъпния и приятен начин да прекосите Атлантически океан, особено ако харесвате дните в открито море.

Също така може да Ви излезе още по-изгодно ако хванете някой от т.нар. "преместващи круизи". Това са круизи, при които кораб на дадена компания се мести от Европа в Америка или обратно. Обикновено това се случва през пролетта или есента.

Времето за преход в океана зависи от скоростта на кораба, но в повечето случаи отнема от 6 до 7 дни. Круизните компании често включват и по едно или няколко пристанища по пътя (Канарски острови или някой остров в Карибите) и така дължината на круиза нараства до две седмици и повече.

Единствената круизна компния, която все още изпълнява класическия Трансатлантически преход в неговия оригинален вариант е Cuanrd с техния кораб Queen Mary 2. Пътуванията са от Саутхамтън до Ню Йорк и са по 6 до 8 дни само в открито море без междинни спирки.

ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ЗА МЕН?

Ако обичате дните в открито море, или пък търсите уединение и бягство от натовареното ежедневие, то това е Вашият маршрут. Далеч от шумотвевицата ще имате достаъчно време да се заредите с положителна енергия и да се върнете свежи и отпочинали.

Нещо, което трябва да се вземе предивид е фактът, че ще Ви трябва самолетен билет за прибиране обратно у дома, който често е не малка част от бюджета за пътуване.

КОГА ДА ПЪТУВАМ?

Ако търсите най-изгодна цена - пролет и есен, когато крабите се местят от един регион в друг.

Ако искате и да разгледате някоя от междинните точки по маршрута, то се ориентирайте към круиз през лятото.

КОИ КРУИЗНИ КОМПАНИИ ИЗЪРШВАТ ПЛАВАНИЯ ТУК?

Всички комапнии, които предлагат круизи в Европа и Карибите правят и Трансатлантически преход. В това число са Royal Caribbean, Disney, MSC, Holland America, Princess и Celebrity. Неписаното правило е, че тези компании местят корабите си от Карибите в Европа през Април и Май, а от Септември до Ноември от Европа в Карибите.

Луксозните компании като Siversea, Crystal и Seabourn също правят този преход с продължителност около две седмици.

КОИ СА ПО-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕСТА ПО МАРШРУТА?

Атлантическия преход е маршрут с много променливи. Ако корабът се е насочил към Балтиците, той ще поеме по северния път, докато ако ще плава лятото в Средиземно море ще поеме по южната част.

Всички традиционни преходи започват от САЩ, в повечето случаи са от Флорида и прекарват 7-8 дни по море преди да достигнат до Канарските острови. После се посещават някои от класическите за круиз в Западно Средизмено море градове в Испания, Франция и Италия, където е и фианлът на круиза (най-често в Рим или Барселона).